Avokelanauhojen digitoinnin työnkulku
Avokelanauhojen digitoinnin työkulkuja ja ohjeistusta tarjoaa Digitisation workflow for analogue open reel tapes, joka on julkaistu hankkeen TAPE – Training for Audiovisual Preservation in Europe toimesta. Ohjeistuksen ovat kirjoittaneet Musiikkiarkiston Juha Henriksson ja Phonogrammarchivin Nadja Wallaszkovits.
Sivusto on tarkoitettu pääasiassa ei-ammattilaisille. Jokaisessa työnkulun kohdassa on tietojen syventämistä varten luettelo hyödyllisestä kirjallisuudesta ja linkeistä.
Sivustolla on myös kuvia kemiallisesti tai fyysisesti rappeutuneista nauhoita, joka auttaa tunnistamaan sellaiset nauhat, joiden toistaminen vaatii erityiskäsittelyn.
Työnkulkukaavio soveltuu monelta osin myös C-kasettien digitoimiseen.
Digitisation Workflow for Open Reel Tapes
Äänitedigitoinnin alkeet
Outi Puustisen kirjoittama ja Kansanmusiikki-instituutin julkaisema Äänitedigitoinnin alkeet on yleisluontoinen digitointiopas, joka tuotettiin osana Äänistö-hanketta. Äänistössä olivat Kansanmusiikki-instituutin lisäksi mukana Musiikkiarkisto, Tampereen kansanperinteen arkisto ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.
Äänitedigitoinnin alkeissa keskitytään arkistojen yleisimpiin ääniteformaatteihin, kelanauhoihin ja C-kasetteihin, joiden tila on huolestuttava niiden ikääntymisen ja siitä johtuvan rappeutumisen vuoksi.
Analogisten äänitteiden lisäksi oppaaseen on otettu mukaan myös muita tallennusformaatteja kuten DAT-nauhat, MiniDisc-levyt sekä CD-levyt.
Äänitedigitoinnin alkeet (PDF)
IASA:n julkaisut
The International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) on julkaissut runsaasti äänitteiden digitointiin liittyvää ohjeistusta.
Esimerkiksi seuraaviin julkaisuihin kannattaa tutustua:
The Safeguarding of the Audiovisual Heritage: Ethics, Principles and Preservation Strategy
Guidelines on the Production and Preservation of Digital Audio Objects
Handling and Storage of Audio and Video Carriers
Ethical Principles for Sound and Audiovisual Archives
Time Machinen RFC-dokumentit
Time Machinen Request for Comments -määrittelydokumentit sisältävät erilaisten aineistojen digitointiin liittyviä määrityksiä ja ohjeita.
Digitointihankkeiden suunnitteluun, aineistojen valintaan sekä äänen digitointiin liittyvät seuraavat dokumentit:
Digitisation Priorities and Data Selection
From Shelf to Europeana
Europeana Network Associationin tuottama From Shelf to Europeana -verkkosivusto sisältää erityisesti pienemmille organisaatioille suunnattuja digitointiohjeita ja työnkulkuja. Mukana on myös äänitteiden digitointiin liittyvää ohjeistusta.
Workflows From Shelf to Europeana
Artikkeli äänitteiden digitoinnista
Juha Henrikssonin artikkeli ”Äänitteiden digitointi” on julkaistu Faili-lehdessä 2/2024.
Äänitteiden digitointi (PDF)
Tietoa erilaisista ääniteformaateista
Museum of Obsolete Median sivuilta löytyy kuvia ja informaatiota erilaisista analogisista ja digitaalisista ääniteformaateista.